Framförande av tal

Underhålla dina lyssnare

Målet med ett tal är att underhålla sina lyssnare. Få dem att skratta och applådera efteråt, men inte för att det äntligen är över – utan att de tycker att ditt tal var underhållande och bra. För att lyckas hålla ett bra tal så krävs det ganska mycket av talaren.

Första steget till ett lyckat tal

Det första man ska göra för att lyckas med sitt tal är att klinga tre-fyra gånger i glaset med en gaffel eller kniv. Detta är internationellt och alla i publiken kommer att titta enbart på dig: En viss spänning och förväntan kommer nu att ligga i luften för det som komma skall.

Ögonkontakt, stå still och tänk på kroppsspråket

precis som vid ett vanligt konversation person till person så är ögonkontakten jätte viktigt. Och vad du än gör titta inte på golvet eller på en fusk lapp under hela talet! Det är dock ganska vanligt att en talare fokuserar sin blick på nåt orelevant som står framme. Det är även vanligt att man glömmer bort att stå still. Många personer börjar svaja, stoppa händerna i byxfickorna eller börjar pilla på slipsen. Publiken tappar koncentrationen på ditt tal och kan börja fokuserar på vad dina händer gör.

Lämna ett svar