Studenttal

Studenttal – När man tar studenten
När det börjar närma sig studenten är det bra att man börjar i god tid med att börja skriva på sitt tal. Men vad ska studenttalet egentligen innehålla.

Innehåll i student tal
Talet ska innehålla både glada minnen som man upplevt med klassen men även lite mer allvarliga händelser, hur vissa personer har utvecklats, hur eleverna uppträdde när de började, listan kan göras lång. Ett studenttal bör även innehålla vad som kommer ske härnäst, vilka kommer att fortsätta studera på universitet, vilka kommer arbeta, skaffa volvo, vill och hund. Avsluta talet genom att önska lycka till i framtiden!

När och vart hålls Studenttalet
Talet hålls oftast när klassen är samlad för sista gången i klassrummet, i aulan eller kyrkan.

Avskedstal

När man tar avsked
Kan hållas när man lämnar en arbetsplats för en ny eller går i pension. Det är i princip ett måste för offentliga personer att lämna avskedstal när de lämnar sina poster. Exempelvis när Göran Person avgick, när Lars Lagerbäck lämnade landslaget också vidare. I talet kan det ingå att man kritiserar den nya ledningen. Oftast avslutas talet med att man tackar för förtroendet för sitt uppdrag eller tjänst.

Årets talare

Vilken talare har varit bäst i år

Varje år utses en ärofylld tävling som kallas för Årets talare
2008 vann Björn Söderberg. När Björn´s håller tal så inspirerar han andra att komma över sina mentala spärrar, att börja tro på sina idéer och att ett socialt ansvarstagande är lönsamt när det omsätts i praktisk handling.
Läs mer om Björn.

De kriterier som gör talare till en vinnare
Den talare som mest berört dig
Har gjort ett särskilt intryck
Talare som ändrat ditt levnadssätt (jobb, hobbys, fritidsaktiviteter)
En talare som gett dig nya kunskaper som du inte redan besatt

Läs mer om årets talare: Hos talarforum

Hålla tyst eller hålla tal

Om skräcken att tala
Sitter du skräckslagen vid middagsbordet och väntar på att hålla ditt tal. Alla andra sitter och njuter av en trevlig och god middag och under tiden sitter du plågad. På något sätt lyckas du skjuta upp talet tills när kaffet och desserten ska serveras. Men en darrande stämma tar du ton och slår med en gaffel på glaset. Din panna är svettig och du rabblar snabbt igenom talet med darrande röst. Men så tänker du efteråt att du klarade dig rätt bra – du varken svimmade eller kräktes.

Tre generella tips mot detta dilemma:
* Alla kan lära sig hålla ett bra tal, man föds inte med ”talets-gåva”!
* Börja förbered dig i god tid.
* Tala inte för länge.

Några snabba tänkvärda tal tips

Här kommer några snabba och tänkvärda tips för den som bara har några sekunder att förbereda sitt tal.

  • Fatta dig kort
  • Använd gärna konstpauser
  • Prata högt och tydlig
  • Prata inte för snabbt

Roligt sagt om att hålla tal:
Ett bra tal är som en kvinnas kjol:
Tillräckligt långt, för att täcka det väsentliga, men ändå så kort att det upprätthåller intresset.

Fem tips för att hålla tal

Ta ut det viktigaste
Man ska bara prata om de viktigaste detaljerna i talet och helst på så kort tid som möjligt. Ett tal behöver inte vara längre än några minuter. För det finns inget värre än långa, tråkiga tal.

Prata om känslor
Ett tal ska inte återge en massa fakta, utan det är främst dina känslor som ska komma fram.

Alla vill förstå
Prata gärna om personliga upplevelser men försök att återge dem på ett lite mer allmänt plan så att alla kan förstå vad du pratar om.

Andra kan ha sagt det bättre
Det är både tillåtet och bra att använda kända citat, det brukar uppskattas.

Sammanfatta talet
Både inledningen och slutet är de viktigaste ingredienser för att lyckas skriva ett bra tal. Man ska försöka sammanfatta hela talet i den sista meningen av talet.

Allmänt om att hålla tal

Övning gör dig bättre. För de som inte är van att hålla tal så kan det vara riktigt svårt. En av de bästa tipsen för nybörjare är att man ska förbereda sig noggrant! För att lyckas med sitt tal så är en av de viktigaste ingredienserna förberedelser.

Vad ska man undvika
För det första så ska man aldrig inleda talet med att säga att man är en dålig talare.

Ett enkelt välkomsttal
Ett välkomsttal bör till längden inte vara längre än en minut. Man bör hålla talet när alla har suttit sig ner vid sitt bord.

Ett enkelt middagstal
Ett middagstal bör till längden inte vara längre än tre till fyra minuter. Man bör hålla talet när alla är i slutskedet av sin varmrätt så att de inte behöver äta en kall middag.

Ett enkelt tacktal
Ett tacktal bör till längden inte vara längre än två till tre minuter. Man bör hålla talet när alla gästar är i slutskedet av sin efterätt.