Välkomsttal

När man är värd eller värdinna till en fest, middag eller födelsedag så är det artigt att hålla ett Välkomsttal. Man behöver inte känna någon stress för det utan talet behöver bara vara kort och vänligt.

Välkomsttalet ska hållas när gästerna sitter ner
Man håller talet när alla gäster har anlänt och tagit sin plats vid bordet. Det är vanligt att man låter gästerna provsmaka lite på maten, men inte börjat dricka av vinet. Värden eller värdinna bör hålla Välkomsttalet några minuter efter att någon sagt varsågod… Talet bör innehålla att det är trevligt att så många kunde komma och hur trevligt det är att just dessa gäster är här. Kom ihåg att ett välkomsttal inte ska vara mer än någon minut, för man vill ju inte att maten ska bli kall. Oftast räcker ett tal med ett tiotal sekunder!

Ska man sitta eller ställa sig upp under talet
Gör det som känns bäst för dig, men enligt tal etiketten bör man sitter om det är färre än ett dussin gäster och ställa sig upp om det är fler. Oftast hörs man ju tydligt och bra när man sitter och det inte är så många gäster. Man ställer sig i princip bara upp för att höras bättre.

Ett vanligt innehåll i välkomsttal
Uttryck hur trevligt det är att se dina och värdpartners vänner, det hör till allmän hyfs att säga värdpartners namn före ditt eget.
Att alla vänner är välkomna och hur mycket ni uppskattar att de anslutit sig till festligheten.
Att alla era vänner ska känna sig mycket välkomna, hoppas att det kommer att trivas och att maten smakar bra
Avsluta välkomsttalet med en skål, (kom ihåg att se efter att alla fått vinet upphällt i sina glas)

Lämna ett svar